Najsmaczniejsze ciasta bez pieczenia – TOP10

Trudno wyobrazić sobie popołudniową kawę lub herbatę bez kawałka pysznego, domowego ciasta. Ale nie zawsze mamy ochotę na pieczenie, szczególnie latem, gdy doskwierają nam upały i trudno nam się zdecydować na włączenie piekarnika. Nic jednak straconego. Wiele ciast – i to przepysznych – można przygotować bez pieczenia. Takie ciasta są bardzo proste do wykonania i stanowią doskonałą alternatywę dla klasycznych wypieków. Poniżej przedstawiamy 10 ciast bez pieczenia, które bez problemu przygotujesz, nie używając piekarnika. Przepisy na ciasta bez pieczenia nie są trudne i każdy z powodzeniem może je przygotować sam.

smaczne ciasto bez pieczenia

#1 Sernik na zimno z mascarpone i malinami

Sernik na zimno to ciasto bez pieczenia, które uwielbia chyba każdy. Znajdziesz wiele najróżniejszych przepisów na ten przepyszny deser, ale my przedstawimy Ci trzy propozycje, które przygotowywane są z różnych produktów. Pierwsza to wyjątkowy sernik z mascarpone i malinami. Co będzie Ci potrzebne do jego przygotowania?

Produkty na spód sernika:

  • 250 g płatków owsianych,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,

Produkty na masę serową:

  • 3 łyżki żelatyny,
  • 400 ml kremówki,
  • 250 g mascarpone,
  • 2 jajka,
  • ekstrakt waniliowy lub laska wanilii,
  • świeże maliny do dekoracji.

Przygotowanie:

Na początku zblenduj płatki owsiane i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Dodaj do tego kakao i rozłóż powstałą masę na dnie tortownicy. Przygotowany w ten sposób spód sernika musisz schłodzić w zamrażarce przez 15 minut. W międzyczasie rozpuść żelatynę z dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw. Żółtka zmiksuj z cukrem i następnie dodawaj do nich małymi porcjami mascarpone. Do serowej masy dodaj wanilię, ubitą na sztywno kremówkę i oddzielnie ubite białka. Do żelatyny dodaj kolejne dwie łyżki wody i delikatnie podgrzej. Rozpuszczoną żelatynę połącz z kremem i przelej masę na wcześniej przygotowany spód sernika. Całość musisz na kilka godzin zostawić w lodówce. Na koniec rozłóż świeże maliny. To bardzo smaczne i szybkie ciasto bez pieczenia, które świetnie się sprawdzi podczas letnich upałów.

#2 Sernik na zimno z twarogu

Wymieniając najsmaczniejsze ciasta bez pieczenia, trudno nie wspomnieć o klasycznym serniku na zimno z twarogu. To bardzo prosty deser, który pięknie się prezentuje i zachwyca swoim delikatnym smakiem. W przepisie możesz wykorzystać sezonowe owoce, takie jak truskawki czy porzeczki. Sernik na zimno z twarogu to proste ciasto bez pieczenie, które musisz przechowywać w lodówce.

Potrzebne produkty:

  • 0,5 kg dobrze zmielonego twarogu,
  • pół szklanki cukru,
  • 50 g masła,
  • 5 żółtek,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2-3 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 0,5 kg świeżych truskawek,
  • duża paczka biszkoptów.

Przygotowanie:

Rozpuść galaretkę i odstaw w chłodne miejsce. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj cukier wanilinowy wymieszaj w pierwszej kolejności z twarogiem, a następnie z roztopionym masłem. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, dolej do niej gorące mleko i wymieszaj oraz połącz z masą twarogową. Tortownicę wyłóż biszkoptami, które warto zwilżyć trochę wodą. Na biszkopty wylewamy masę twarogowej, na której układamy połówki truskawek i zalewamy je wcześniej przygotowaną galaretką.

#3 Cynamonowy sernik z nerkowców

Moda na wegańskie dania przyjęła się na dobre w naszej kuchni. Nie inaczej jest z deserami. Dlatego nasza ostatnia propozycja sernika w zestawieniu 10 ciast bez pieczenia to wegański cynamonowy sernik z orzechów nerkowca.

Produkty na masę sernikową:

  • 500 g orzechów nerkowca,
  • 120 g mleczka kokosowego,
  • 150 ml napoju migdałowego,
  • 100 g oleju kokosowego,
  • 80 g cukru kokosowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka pasty z wanilii Bourbon.

Produkty na spód:

  • 100 g suszonych daktyli,
  • 170 g płatków migdałów.

Produkty na polewę:

  • 50 g daktyli suszonych,
  • 50 ml napoju migdałowego,
  • 100 g oleju kokosowego.

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca musisz zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tortownicę wyłożoną papierem wysmaruj olejem kokosowym. Daktyle przeznaczone na spód zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut, a następnie odsącz i zblenduj razem z płatkami migdałów. Powstałą masę wyłóż na tortownicę i wstaw do lodówki. Nerkowce odsącz z wody i dokładnie zblenduj z pozostałymi produktami przeznaczonymi na masę sernikową. Przełóż całość na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki. Daktyle przeznaczone na polewę też powinny być zalane gorącą wodą. Po ich odsączeniu połącz je z napojem migdałowym i olejem kokosowym – dokładnie zblenduj, a następnie rozsmaruj na powierzchni ciasta. Całość możesz ozdobić płatkami prażonych migdałów oraz pokrojonymi drobno daktylami.

#4 Ciasto krówkowe – proste ciasto bez pieczenia

Krówka bez pieczenia to przepyszny deser przygotowany na słodkiej masie kajmakowej. Ten deser jest uwielbiany przez dzieci. Istnieje kilka wersji tego ciasta, nam jednak najbardziej przypadła do gustu krówka bez pieczenia z serkiem mascarpone.

Potrzebne produkty:

  • kilka paczek herbatników,
  • słone krakersy,
  • 80 ml mleka,
  • pół litra kremówki, najlepiej 36%,
  • 200 g białej czekolady,
  • dwie puszki masy kajmakowej,
  • 300 g mascarpone,
  • szklanka wiórków kokosowych,
  • pół szklanki płatków migdałowych.

Przygotowanie:

Masę kajmakową podgrzej do momentu, aż nabierze płynnej konsystencji. Zawartością jednej puszki zalej wyłożone na blaszce herbatniki. Następnie rozłóż krakersy i poczekaj, aż masa przestygnie. Rozpuść białą czekoladę w gotującym się mleku i również odstaw do przestygnięcia. Serek mascarpone wymieszaj z kremówką do momentu powstania sztywnej masy. Przed końcem miksowania dodaj do niego mleko z rozpuszczoną białą czekoladą. Tak powstałą masę nałóż na krakersy i następnie rozłóż drugą warstwę herbatników. Na herbatniki rozlej drugą puszka masy kajmakowej. Całość posyp wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Tak przygotowane ciasto powinno przynajmniej całą noc postać w lodówce.

pyszne ciasto bez pieczenia rafaello

#5 Rafaello – delikatne ciasto bez pieczenia

To niezwykle popularne ciasto z kokosem istnieje również w wersji bez pieczenia. Jest niezwykle delikatne i smaczne.

Potrzebne produkty:

  • 3,5 szklanki mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • kostka masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 10 podłużnych biszkoptów,
  • 3 opakowania herbatników,
  • 3 łyżki ulubionego dżemu.

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj 2 opakowania budyniu na 3,5 szklankach mleka i poczekaj aż ostygnie. Utrzyj masło z cukrem i zmiksuj z zimnym budyniem. Na wyłożonej papierem formie wyłóż część herbatników i zalej kremem budyniowym, wykorzystując ⅓ jego objętości. Przykryj budyń warstwą biszkoptów i wyłóż na nie trochę dżemu. Następnie znowu rozłóż biszkopty i zalej połową pozostałej masy. Na niej rozłóż herbatniki i zalej je resztą masy budyniowej. Całość włóż do lodówki, aby deser zastygł i się wychłodził. Możesz go przyozdobić wiórkami kokosowymi.

#6 Szybkie ciasto bez pieczenia typu Snickers

Snickers bez pieczenia to doskonały pomysł na słodką przekąskę, którą można przygotować w bardzo krótkim czasie. Najważniejszym elementem przepisu jest masa – możesz wybrać krówkową, budyniową oraz kajmakową, a na koniec udekorować ciasto orzechami.

Potrzebne składniki:

  • mleczko kokosowe – 700 ml,
  • 150 g masła,
  • budyń waniliowy,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 300 g masy kajmak,
  • 80 gramów gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki kremówki,
  • 400 g herbatników,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 5 łyżek rodzynek,
  • łyżka miodu,
  • łyżka kakao.

Przygotowanie:

Część masła rozpuść w mleku kokosowym i połącz z budyniem i cukrem pudrem. Musi z tego powstać jednolita i gęsta masa, dlatego podgrzewaj ją na małym ogniu. Przygotuj masę krówkową, dodając drugą część masła i rozdrobnione orzechy laskowe do kajmaku. Herbatniki namocz w mleczku kokosowym. Wyłóż je na blaszce i zalej masą krówkową. Połóż kolejną warstwę herbatników i zalej masą budyniową. Trzecią – ostatnią – warstwę herbatników polej roztopioną czekoladą połączoną ze śmietaną kremówką i kakao. Ciasto możesz przyozdobić płatkami kokosowymi lub orzechami. Zostaw w lodówce w celu schłodzenia i całkowitego zastygnięcia.

tiramisu - smaczne ciasto bez pieczenia

#7 Tiramisu – jedno z najsmaczniejszych ciast bez pieczenia

Taki deser możesz przygotować w szklanej formie lub w wysokich szklankach. Przygotowanie tiramisu bez jajek jest bardzo proste, ale musisz pamiętać, żeby przynajmniej na kilka godzin pozostawić deser w lodówce.

Potrzebne produkty:

  • 500 ml mocnej kawy,
  • 150 ml wina Marsala,
  • 750 g mascarpone,
  • 750 ml schłodzonej śmietanki 30%,
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej,
  • łyżka ciemnego kakao,
  • 70 g cukru pudru,
  • 350 g podłużnych biszkoptów,

Przygotowanie:

Biszkopty namocz krótko w wystudzonej kawie wymieszanej z winem i ułóż część na dnie formy. Wymieszaj śmietankę, serek mascarpone, pastę waniliową i cukier puder do uzyskania kremowej konsystencji. Połowę kremu połóż na pierwszą warstwę biszkoptów, następnie rozłóż drugą warstwę biszkoptów i drugą warstwę kremu. Możesz też krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. W ten sposób pięknie udekorujesz deser. Na koniec posyp całość kakao i odstaw do lodówki na kilka godzin.

#8: Tarta z mascarpone i owocami

Jeśli szukasz pomysłu na doskonałe ciasto na letnie upały, to proponujemy Ci tartę z kremem mascarpone i świeżymi owocami.

Potrzebne składniki na spód:

  • 200 g maślanych herbatników,
  • łyżka ciemnego kakao,
  • 120 g masła.

Pozostałe składniki:

  • łyżeczka żelatyny,
  • 1 jajko
  • 70 g cukru pudru,
  • 250 g mascarpone,
  • 250 ml schłodzonej kremówki,
  • 30 g płatków migdałów,
  • 350 sezonowych owoców – truskawki, maliny, borówki,

Przygotowanie:

Herbatniki pokrusz w malakserze i dodaj do nich kakao. Roztop masło i połącz z rozdrobnionymi ciastkami. W ten sposób przygotujesz spód tarty. Równomiernie wyklej masą foremkę łącznie z bokami i wstaw do lodówki. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Nad garnkiem z parą wodną zmiksuj jajko z cukrem pudrem do powstania puszystego, jasnego kremu. Dodaj do niego serek mascarpone i miksuj w dalszym ciągu, ale już nie nad garnkiem z gotującą woda. Krem nie powinien mieć żadnych grudek. Podgrzej namoczoną żelatynę, ale uważaj, żeby jej nie zagotować. Dodaj do niej masę serowo-jajeczną. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno i dodawaj stopniowo do kremu mascarpone. Krem przełóż na tartę i poukładaj na nim dostępne owoce. Odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed podaniem możesz posypać ciasto prażonymi migdałami i przyozdobić listkami świeżej mięty.

mascarpone z owocami jako popularne ciasto bez konieczności pieczenia

#9 Kremówka bez pieczenia

Przepisy na ciasta bez pieczenia mogą być bardzo różne, ale w naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć kremówki, która tak bardzo kojarzy się ze smakiem naszego dzieciństwa. To typowe ciasto bez pieczenia – szybkie i bardzo proste w przygotowaniu.

Potrzebne składniki:

  • 2 opakowania słonych krakersów, które będą spodem kremówki,
  • 500 ml mleka na masę budyniową,
  • budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym,
  • 400 ml kremówki 30%,
  • 15 g cukru pudru do masy śmietanowej + puder do dekoracji
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 90 g cukru,
  • pół kostki masła,

Na wyłożonej papierem foremce ułóż warstwę krakersów. Zagotuj 300 ml mleka, a w pozostałych 200 ml rozpuść budyń i 90 g cukru oraz ekstrakt waniliowy. Do budyniu dodaj żółtka i rozmieszaj. Następnie wlej 3 łyżki gorącego mleka, żeby móc całość przelać do garnka z ciepłym mlekiem. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Dodaj pokrojone w kostkę masło i gorący jeszcze budyń wylej na krakersy. Przykryj go kolejną porcją krakersów i pozostaw do ostygnięcia. – najlepiej w lodówce przez minimum dwie godziny. Następnie ubij śmietanę z cukrem pudrem i rozsmaruj na krakersach. Ułóż kolejną warstwę ciastek i znowu odstaw do lodówki. Ciasto możesz udekorować cukrem pudrem.

gorzka czekolada jako kremówka

#10 Blok czekoladowy – bardzo szybkie ciasto bez pieczenia

Na koniec zostawiliśmy niezwykle proste i szybkie ciasto bez pieczenia, które będzie smakować każdemu. Blok czekoladowy to doskonały pomysł na słodką przekąskę, którą zawsze możesz mieć pod ręką.

Potrzebne składniki:

  • 400 g herbatników,
  • 200 g włoskich orzechów,
  • 200 g masła,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 3 łyżki kakao.

Przygotowanie:

Herbatniki i orzechy rozdrobnij na małe – ale niezbyt drobne – kawałki i dobrze wymieszaj. Mleko z cukrem i kakao zagotuj, a następnie dodaj masło. Powstałą masę wymieszaj z herbatnikami i orzechami. Całość wyłóż na folię spożywczą i uformuj wałek. Wstaw go do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem pokrój nożem na plasterki.

Ciasta bez pieczenia – szybkie i proste pomysły na słodkie przekąski

Przepisy na ciasta bez pieczenia są najczęściej bardzo proste i nie potrzebujesz na ich przygotowanie zbyt dużo czasu. Mamy nadzieję, że nasze propozycje zachęcą Cię do samodzielnego przygotowania tych przepysznych deserów, które doskonale się sprawdzą nie tylko w okresie letnim. Nasz top 10 ciast bez pieczenia to tylko wybrane pomysły, które wyróżniają się wyjątkowym smakiem i dużą łatwością wykonania. Pozostaje nam tylko życzyć Ci smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Left Menu Icon